MTHFR (Metilentetrahidrofolat Redüktaz) Defekti
Genotipleri:
İki tip sık görülen mutasyonu vardır (677 C>T ve 1298 A>C). 677 C>T mutasyonu termolabil varyant olarak isimlendirilir. Homozigot normal, normal şeklidir. Heterozigotta iki gen allelinden biri defektli, diğeri normaldir. Homozigot mutantta ise her iki gen alleli mutasyonludur.
Klinik Etkiler:
MTHFR’nin homozigot defektleri toplumda % 1,5 – 15 arasında bildirilmektedir. Heterozigot sıklığı ise % 30 – 40 arasındadır.
Homozigot:
- Venöz tromboz riskinde de 2 – 4 kat artışa yol açmaktadır.
- Gebelik öncesinde ve uzun süre hareketsizlik, uzun süren yolculuk, hastaneye yatma, ameliyat, gebelik gibi riskli dönemlerde folik asit ve B12 nöral tüp defekti proflaksisi dozunda verilmelidir.
- Gebelik kayıpları ile ilişkisi vardır. İlk trimester sonlarında, 2. ve 3. trimesterda gebelik kayıplarına, abruptio plasentaya, intrauterin gelişme geriliğine ve preeklempsiye yol açabilmektedir.
- Gebelikte pulmoner emboli riskinde artış olduğu da bildirilmektedir.
- Fetüste nöral tüp defekti, kardiak anomali ve yarık damak dudak gibi bir grup anomalinin riskinde artışa yol açar. Bu nedenle gebelik öncesinde folik asit ve B12 suplementasyonu yapılmaya başlanmalıdır.
- Gebelikte AFP ve HCG yüksekliğinin birlikte görüldüğü olgularda (2 MoM ve üstü) preeklempsi, eklempsi ve HELLP Sendromu olasılığı artar. Defektleri bu hastalarda çok sık olarak gözlenir.
- Homosisteinemi arteriyel tromboz riskinde artışa yol açmaktadır. 50 yaş üstündeki sigara içen kadınlarda kroner tromboz riskinde belirgin artışa yol açmaktadır. Bu nedenlerle bu olgulara arteriyel tromboz riskinden korunmak için sigara, hipertansiyon, hiperlipidemi ve hiperkolesterolemi, obesite ve sedanter hayat şeklinden korunmaları önerilmelidir.
- Hiperhomosisteinemiye yol açarak kroner arter hastalıklarının sıklığını arttırmaktadır. Bu nedenle homozigot olgularda folik asit, B12 ve pridoksin tedavisini planlamak gerekir.